Crool
Image default
Aanbiedingen

Hoe weet u of u de proeftijd met succes doorloopt?

vacatures

Er zijn bedrijven die het onboarding-proces zeer serieus en gedetailleerd nemen – zo noemen ze de opvang en aanpassing van een nieuwe medewerker in het team. Een nieuwkomer krijgt een mentor toegewezen die helpt om dingen onder de knie te krijgen, een goed doordacht programma op te bouwen van geleidelijke onderdompeling in interne processen, werktaken en kennismaking met collega’s (zodat de persoon niet ‘verscheurd’ wordt door de hoeveelheid van nieuwe informatie), houden ze regelmatig speciale gesprekken met de manager en HR-specialist.om na te gaan hoe de nieuwe medewerker zich voelt in het team, welke problemen er zijn, welke hulp er nodig is.

Laten we niet sluw zijn: er zijn nog niet veel van dergelijke bedrijven. Vaker werkt het principe ‘in het water gegooid – zwemmen’, of het gebeurt dat het onboarding-systeem formeel lijkt te bestaan, maar in feite is er geen tijd om je eraan te houden, de ‘mentor’ is niet aan de nieuwkomer, opgebouwd gedurende de tijd dat de plaats vacant was, worden werktaken op een nieuwe gezet. Een collega tegelijk als een berg, zonder enige sentimentaliteit, moet ook mensen op de vlucht leren kennen. In zo’n situatie loopt zelfs een briljante professional het risico dat hij het niet aankan – al was het maar omdat niemand duidelijke taken had en er geen tijd was om er echt achter te komen “hoe alles hier werkt”.

Hoe kunt u op tijd begrijpen dat uw proeftijd niet zo goed gaat? Het is erg als het na twee of drie maanden een onaangename verrassing wordt. Maar als je mentaal klaar bent voor zo’n wending, is er een mogelijkheid om hem volledig bewapend te ontmoeten (al bezig met het zoeken naar een andere baan) of helemaal niet te wachten op de beslissing van de werkgever en op eigen initiatief te vertrekken.

Hoe weet je of alles in orde is?
Wat zijn de tekenen dat u begrijpt dat u een ernstig risico loopt de proefperiode niet door te komen? Er zijn drie belangrijke:

U begrijpt dat u niet aan uw doelen en doelstellingen voldoet. En het wordt niet elke nieuwe week eenvoudiger en duidelijker voor u.
U ziet een discrepantie tussen uw waarden en de bedrijfscultuur. U hecht bijvoorbeeld veel waarde aan vrijheid en de werkgever stelt het tijdstip van aankomst of vertrek tot op een minuut nauwkeurig vast. Of je bent voor open communicatie en het bedrijf moedigt formalisme en schriftelijke communicatie aan.
U begrijpt dat u niet over de nodige kennis beschikt om uw vaste functies uit te oefenen. Je hebt bijvoorbeeld je niveau Engels overdreven, maar het bleek dat je regelmatig met buitenlandse partners moet communiceren. Of het bleek dat het werk om serieuze rapportageanalyses in Excel gaat, en je daarin slecht wordt begeleid, en je wilt geen avonden en weekenden wijden aan onderdompeling in de nuances van het programma.
Wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat u op proef bent, of, omgekeerd, dat u zich zorgen moet maken? Als u zich in een bedrijf bevindt waarin nieuwkomers niet vertroeteld lijken en u geen duidelijke doelen en criteria heeft gekregen voor het werken voor een proefperiode, dan moet u de situatie in eigen hand nemen.

Vraag uw manager aan het begin van uw werk om een ​​duidelijke reeks taken voor u te schetsen en om prioriteiten af ​​te spreken. Het is goed als je een aanpassingsplan hebt en een lijst met doelen die met je zijn besproken. Als er geen vaste doelen zijn, begin dan gerust een bijeenkomst en bied aan om ze vast te stellen. U kunt zelfs uw eigen versie van de effectiviteitstoetsing aanbieden.
Leer collega’s kennen, wees de initiator van communicatie, maar zonder opdringerigheid. Veel bedrijven hebben een praktijk van teamfeedback, waarbij een nieuwkomer wordt beoordeeld door alle collega’s, niet alleen door de leider. Om nog maar te zwijgen, warme relaties met nieuwe collega’s kunnen extra inzicht geven in de sfeer en cultuur van het bedrijf, of tips over hoe effectief met leiders te communiceren.
Bestudeer het product, de voorschriften, instructies – alles wat belangrijk is voor uw functionaliteit – in uw eentje, wacht niet op herinneringen, u bent niet op school. Testen, taxaties en kennischecks zijn niet nodig bij de HR-afdeling, maar bij jou in je dagelijkse werk en interactie met klanten. Het vermogen om zelfstandig de informatie te vinden die u nodig heeft, is een van de belangrijkste in de 21e eeuw.
Een kleine truc zonder vals te spelen: als je je op je gemak voelt en je in ieder geval een beetje in de taken verdiept, maak dan een lijst met quick wins. Dit zijn die taken en projecten waarvan wordt verwacht dat ze snel resultaat opleveren en waarin je jezelf op de meest heldere manier in het beste licht kunt laten zien, zodat collega’s begrijpen: je bent een echte vondst. Geef deze taken iets meer moeite dan andere.
Hulp bieden. Collega’s, nieuwelingen en baas. De beste manier om je bij een team aan te sluiten, is door samen aan een taak te werken.
Je eerste maand werk is verstreken en noch je baas, noch je HR-manager hebben je feedback gegeven? Vraag er zelf naar. En in uitgebreide vorm om tijd te hebben om aanpassingen te doen. Als ze je niets vertellen, wil dat nog niet zeggen dat alles in orde is. Een onervaren leider kan voorlopig zwijgen en dan overweldigen met de zin: “Helaas is het je niet gelukt.”
Deel uw tussentijdse resultaten met uw manager. Ook – zonder te wachten tot het wordt gevraagd. Schrijf op zijn minst schriftelijke rapporten, neem het woord tijdens meetups en vergaderingen en toon, indien mogelijk, de resultaten van het werk in een presentatieformaat.
Probeer tijdens deze periode geen extra grote doelen en uitdagingen aan te gaan buiten het werk, het is al moeilijk voor je. Als je bijvoorbeeld deelneemt aan een triatlon, Chinees begint te leren of aan een rijcursus begint, kun je het beste een paar maanden wachten als je je aanpast aan het werk. Nieuwe collega’s, nieuwe informatiesystemen en een nieuwe bedrijfscultuur – u moet het geheel onbekende een gewoonte maken. Dit is al stressvol en aanvullende activiteiten verminderen de focus en de hoeveelheid kracht. Laat wat je energie en positieve emoties geeft.
Stel uzelf de vraag: “Vind ik het leuk om voor dit bedrijf te werken?” Als er een kloof is tussen verwachtingen en realiteit – en het wordt elke dag dieper, en er is steeds minder motivatie om elke ochtend naar kantoor te gaan, bedenk dan dat dit niet alleen een proefperiode is voor jou, maar ook voor de werkgever. Als je het gevoel hebt dat je uit de weg bent, wees dan niet bang om de proeftijd te verlaten.
Zelfs als u er over het algemeen tevreden mee bent, kunt u regelmatig nieuwe banen op de achtergrond bekijken. Dit is normaal: als de werkgever iets serieus niet leuk vindt, betekent dit dat ze al op zoek zijn naar een vervanger voor je, of ze rekenen op iemand die volgens de resultaten van de selectie kandidaat nr. 2 is gebleven. word, hou je vinger aan de pols. Als u op het werk niet wilt weten dat u nog steeds op zoek bent. Zelfs als u de modus “Niet zichtbaar voor iedereen” heeft, zal dit u niet beletten te reageren op specifieke vacatures die u interesseren (in dit geval wordt het cv automatisch zichtbaar voor het bedrijf waarnaar u een reactie stuurt).

https://vacatures.today/cat/Informatics6.html

https://www.vindazo.be