Crool

Staal

Category Bedrijven

Staal is een mooi materiaal om mee te werken. Het is een legering dat bestaat uit ijzer en koolstof. De naam ‘staal’ wordt eigenlijk alleen maar gebruikt voor legeringen met een koolstofgehalte van minder dan 1,9%. En er is eigenlijk niet één soort staal. Het is meer een verzamelnaam voor de soorten ijzerlegeringen die er zijn met koolstof. Vaak worden ook andere bestanddelen toegevoegd aan de legering. Er zijn dus heel veel soorten staal. Doordat er veel verschillende soorten staal zijn is het een veel gebruikt materiaal in de bouwsector. Elke soort staal heeft andere eigenschappen door de legering. Het hangt namelijk af van de hoeveelheid koolstof hoe hoog de treksterkte en de hardheid is.

Zoals gezegd is het een veel voorkomend materiaal in de bouw. Tegenwoordig wil ook nog weleens gekozen worden voor aluminium, omdat dit materiaal op een lagere temperatuur smelt en makkelijker te bewerken is. Daarnaast is het spul velen malen lichter dan staal en wordt het dus veelal voor vliegtuigen gebruikt. Maar staal komt toch nog steeds het meest voor inde bouw vanwege de sterkte van het materiaal. En het komt in alle soorten en maten voor. Het kan gebruikt worden in de funderingen van gebouwen, ter ondersteuning, en ook de kleine bouten zijn hier van gemaakt. Het kan dus op allerlei manieren worden beperkt en dat is hartstikke handig.

Het enige nadeel van staal is dat er een kans is dat het gaat roesten. Maar daar is ook wat op gevonden. Door een legering te maken met meerdere stoffen krijg je een staal dat niet roest, ook wel inox, roestvast- of roestvrijstaal genoemd, afgekort rvs. Hiervoor moet minimaal 11 tot 12% chroom aanwezig zijn en is er maximaal 1,2% koolstof nodig. En met deze legering weet je zeker dat je rvs bouten en moeren niet gaan roesten! Ideaal voor producten die lang buiten moeten staan.

https://moerenbout.nl/