Crool
Bedrijven

Vragen over rieten daken

Voor de meeste is een rieten dak eigenlijk een onvervulde droom. Vaak wordt het gezien als een onbetaalbare verandering aan uw huis. En daar komen dan nog eens de onderhoudskosten bij. Of is dat laatst een beetje overdreven? Op vragen als: hoe lang gaat een rieten dak mee en meer krijgt u vandaag antwoord:

 

Hoe lang gaat een rieten dak mee?

De meeste rieten daken gaan tussen de 25 en 35 jaren mee. Er zijn wel een aantal gevallen geweest waarbij het dak zelfs 50 jaar goed bleef, maar details zeldzaam. De levensduur is gelukkig voor een groot deel positief te beïnvloeden. Als de drogingstijd van het riet voldoende is dan gaat het dak langer mee. Het rieten dak moet namelijk altijd zo snel mogelijk zijn vocht kwijt kunnen. Over het algemeen geld dat een steiler dak langer goed blijft. Van steile daken loopt het water sneller weg en hierdoor ontstaat er geen rot. Bij vlakkere daken is het zo dat het vocht minder snel wegtrekt. Dit geeft mos en algvorming een grotere kans. Wat er in de omgeving van de woning staat kan ook van invloed zijn. Dichte begroeien zorgen ervoor dat de wind niet goed het dak kan bereiken. Zorg dus voor een luchtige en lichte omgeving rond de woning, zodat het dak altijd snel kan drogen.

 

Is er veel onderhoud aan een rieten dak?

Ja, er is onderhoud aan een rieten dak. Onderhoud ter voorkoming van mos en overige aanslag kunt u zelf doen of door de rietdekkers laten doen. Onderhoud uw dak ieder jaar. Door kleine schades aan te passen voorkomt u grotere schades op een later moment. Verder kun je ook voortijdig uw dak laten behandelen zodat mos en algen er niet meer op zullen groeien.

 

Is een rieten dak voor ieder huis geschikt?

Dit wordt per woning bepaald. Voordat het project begint wordt eerst de hele dakopbouw van de woning in kaart gebracht. Vervolgens wordt pas bepaald of een rieten dak mogelijk is.