Crool
Image default
Gezondheid

De effecten van stoppen met roken op het lichaam

Iedereen weet dat roken slecht voor je is. Tijdens het roken komen er vele chemicaliën vrij in je lichaam. Hiermee doe je aan verschillende organen in je lichaam schade. Dan moet je denken aan schade aan je longen, je bloedvaten en je hart. En nog vele andere gevolgen voor je lichaam en je algemene gezondheidstoestand.

Ook nadat je jaren je lichaam hebt vervuild door te roken is het mogelijk dit om te keren en je gezondheid weer op te zien krabbelen. Dit kan gebeurt al na een paar uur na het roken van je laatste sigaret. Wat er allemaal gebeurt in je lichaam na het stoppen met roken lees je in deze blog.

De effecten 20 minuten na het roken van je laatste sigaret

20 minuten na het roken van je laatste sigaret beginnen de eerste veranderingen als in je lichaam. Deze veranderingen hebben invloed op je bloeddruk en je hartslag. Deze zullen na die tijd normaliseren. Stoppen met roken heeft dus al vrij snel effect op je lichaam.

Binnen 8 uur zorgt je lichaam er voor dat het koolmonoxidegehalte in je lichaam ook weer naar een normaal niveau zal komen. Door het verlagen van de hoeveelheid koolmonoxide in je lichaam zal het zuurstofgehalte weer gaan stijgen naar een meer normaal niveau. Doordat je meer zuurstof in je bloed krijgt worden bloedvaten en weefsels ondersteund bij het voeden, die lange tijd minder zuurstof hebben gehad toen je aan het roken was.

De effecten 24 uur na het roken van je laatste sigaret

Als je een hele dag niet meer hebt gerookt is het je gelukt om de kans dat je een hartaanval krijgt te verlagen. Dit komt doordat de aders meer open zijn haan staan en het verhoogde zuurstofgehalte die door het hart gepompt wordt, zodat het zuurstof weer meer door het lichaam verspreid wordt. Het gehalte aan Nicotine dat in het bloed zit is na deze periode ook al gezakt naar een niveau met hoeveelheden die al verwaarloosbaar zouden zijn.

De effecten na een week hebben grotere gevolgen voor je gezondheid. Na een week is de kans dat je het gaat halen al veel groter geworden. Hierbij neemt de kans om voorgoed te stoppen met roken toe. In de eerste week zijn er al vele voordelen behaald.

Na een maand is het heel goed mogelijk dat je je veel energieker zal voelen. De symptomen die bij roken horen nemen ook steeds meer af. Denk dan aan kortademigheid bij inspanning en een verstopping van de luchtwegen. De vezels in je longen, die helpen je longen gezond te houden, zijn ook langzaam aan het herstellen.

Stoppen hoef je niet alleen te doen

Je hebt nu kunnen zien dat je na een maand al flinke gezondheidsvoordelen zal hebben wanneer je stopt met roken. Vind je het lastig om het alleen te doen dan kan je altijd ikstopermee.nl benaderen.

https://www.ikstopermee.nl/