Crool
Muziek

Noorwegen maakt geen gebruik meer van FM-radio

In elke sector zijn er tal van  technologische vooruitgangen  en dit is niet anders in deze sector.   Noorwegen is de eerste en voorlopig nog enigste land dat geen gebruik meer gaat maken van de FM-radio. Vanaf 2017 gaat men in Noorwegen overstappen naar het hele digitale gebeuren. Je kan er dus van uitgaan dat zowel België als Nederland in de toekomst gaat overstappen zodat we alleen nog maar digitaal naar de radio luisteren kunnen.

Er word al sinds 1933 geluisterd via de FM golflengte, nu 80 jaar later is Noorwegen het eerste land  dat gaat uitzenden via Digital Audi Broadcasting.   Noorwegen heeft ongeveer 8 miljoen toestellen in het bezit dat alleen maar radio kunnen uitzenden via een FM golflengte waardoor al deze toestellen overbodig worden in Noorwegen.   Indien je geen digitaal toestel hebt kan je  naar de radio luisteren via online websites.

Het gebruik maken van een radio digitaal te beluisteren brengt tal van voordelen met zich mee.  De voordelen die het met zich meebrengt zijn:

–           Verbruikt minder energie

–          Is milieuvriendelijker

–          Veel meer mogelijke plaatsen voor radiozenders.

In Noorwegen heeft ondertussen  al meer dan 50% een toestel in huis dat de mogelijkheid heeft om digitale uitzendingen te beluisteren.  In België is dit nog niet het geval,  radio luisteren fm in België wordt nog altijd met 70% gedaan.  Medialaan is het moederbedrijf van verschillende radiostations en zij staan positief tegenover een overschakeling naar het digitale gebeuren.  Hier  willen ze wel alleen aan meewerken als de overheid   de zenders gaat bijstaan, de VRT wilt dat de overheid door middel van campagne de mensen bewust maakt van deze nieuwigheid.  Maar met het belangrijkste deel moet men nog beginnen en dat is het op de markt brengen van toestellen die betaalbaar zijn voor iedereen.  Op 20 mei zal een Noors bedreif zijn eerste digitale uitzending in België lanceren.

 

http://www.radioguide.fm/