Crool
Image default
Woning en Tuin

Wat komt er kijken bij het bouwen van een zadeldak?

In Nederland staan veel huizen met een zadeldak. Een zadeldak bestaat uit twee hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Wanneer beide dakschilden dezelfde lengte hebben spreek je over een symmetrisch zadeldak. Is dit niet het geval dan wordt er over een asymmetrisch of mank zadeldak gesproken.

Bij het bouwen van een zadeldak wordt eerst de onderdakfolie geplaatst. De onderdakfolie beschermt het dak tegen water, wind, stof en stuifsneeuw. Een onderdakfolie moet dus waterdicht zijn maar het moet ook dampdoorlatend zijn om condensatie te voorkomen.
De dakvoet ventileert de ruimte tussen de dakpannen en de onderdakfolie, ook wel de dakspouw genoemd. Hierdoor drogen de dakpannen sneller en wordt de dakbedekking minder snel groen. Ook de kans dat dakpannen kapot vriezen wordt hiermee verminderd. 

In het dak moeten ook ventilatiedoorvoeren gemaakt worden voor de ontluchting van de badkamer, keuken en het toilet. Bij deze ventilatiedoorvoeren is het belangrijk dat de aansluiting van de dakdoorvoer op de onderdakfolie luchtdicht aangesloten wordt. Hiermee voorkom je dat vocht en wind onder het dak komen.
Ook aansluitingen met bijvoorbeeld een dakkapel of een schoorsteen moeten water- en luchtdicht afgewerkt worden.

Om het dak dicht te maken wordt er gebruik gemaakt van een nokbeugel. Nokbeugels worden gebruikt om nokvorsten te monteren. Een nokbeugel wordt aangebracht zodat de nok op de goede hoogte en loodrecht zit. Hierdoor kunnen de nokvorsten gemonteerd worden. De nokvorsten zijn de dakpannen die zich in de nok (oftewel helemaal bovenop) een dak bevinden. Een nokvorst is halfrond van vorm, door deze vorm kunnen beide zijdes van een dak verbonden worden en afgesloten worden. Een nokvorst zorgt er dus voor dat het dak volledig waterdicht is.
Om te voorkomen dat dakpannen van het dak afwaaien worden er panhaken geplaatst. Het verankeren van dakpannen aan dakranden is een minimumvereiste. 

Er moet ook nog een verticale goot, ook wel de kielkeper genoemd, in het dak gemaakt worden. Dit gebeurt op de plek waar de twee hellende daken samen komen. De kielgoot beschermt de dakspouw tegen ongedierte zoals muizen en vogels. Wanneer deze dieren onder het dak kunnen komen kunnen zij schade aan de dakconstructie aanrichten. 

https://www.bliksembeveiligingshop.nl/webshop/bliksembeveiliging_materialen/nokbeugels_1