Crool
Image default
Aanbiedingen

5 manieren om te zorgen voor een gezond werkklimaat

 

Een gezond werkklimaat is uitermate belangrijk om jouw werknemers gezond en gemotiveerd te houden. Steeds meer mensen kampen tegenwoordig met een burn-out. Dit komt onder meer door de steeds hoger wordende verwachtingen vanuit de maatschappij. We moeten alsmaar meer en het moet ook nog eens allemaal beter en sneller dan voorheen. Tijd is geld en dat zie je in veel aspecten terug. Zo ook op de werkvloer, bijvoorbeeld in de vorm van deadlines en targets. Of dit een gezond werkklimaat ten goede komt is maar de vraag. Onderstaande vijf manieren zorgen in ieder geval wél voor een gezond werkklimaat. Benieuwd geworden hoe jij als werkgever een gezonder werkklimaat kunt creëren voor jouw werknemers? Lees dan even verder.

 

Zorg voor voldoende ventilatie, frisse lucht en luchtvochtigheid

 

Voordat we meteen verder gaan naar de geestelijke gezondheid is het ook belangrijk om eens stil te staan bij de lichamelijke gezondheid. Zo zijn er bijvoorbeeld allerlei regels omtrent het gewicht dat iemand maximaal mag tillen en hoe lang deze persoon achter elkaar mag werken zonder pauze of een vrije dag. Wat ons betreft zou er ook wel eens wat meer gekeken mogen worden naar ventilatie, frisse lucht en luchtvochtigheid. In een ruimte met een lage luchtvochtigheid en zonder toevoer van frisse lucht kun je al snel last krijgen van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en duizeligheid. Ook onvoldoende water drinken kan leiden tot dit soort klachten. Wil je het drinken van voldoende water op de werkvloer of op kantoor stimuleren? Laat dan eens waterflessen bedrukken om uit te delen.

 

Zorg voor ontspanning en vertier tussen de werkzaamheden door

 

Urenlang achter elkaar doorwerken zonder tijd voor ontspanning en vertier tussendoor houdt vrijwel niemand echt lang vol. Het leven bestaat niet alleen uit werken. Werknemers die tussen de werkzaamheden door ruimte krijgen voor ontspanning en vertier zijn over het algemeen een stuk meer productief en gemotiveerd.

 

Focus on the positive: complimenten zijn altijd fijn om te krijgen

 

Opbouwende kritiek is belangrijk om de kwaliteit van het werk op peil te houden en mag daarom best van tijd tot tijd gegeven worden. Wat sommige werkgevers echter vergeten is dat het geven van complimenten net zo belangrijk is. Complimenten zijn namelijk altijd fijn om te krijgen. Het is een blijk van waardering. Kortom: focus on the positive!

 

Houd werknemers gemotiveerd door voldoende uitdaging aan te bieden

 

Bij ons mensen zit het in ons bloed om uitgedaagd te willen worden. Zonder voldoende uitdaging is het moeilijk om altijd gemotiveerd te blijven. Door regelmatig uitdagingen aan te bieden blijven we scherp en zullen we onszelf keer op keer overtreffen.

 

Luister naar wat jouw werknemers te zeggen hebben

 

Een hele belangrijke laatste tip is om goed naar jouw werknemers te luisteren. Zij kunnen namelijk het beste aangeven wat hen dwars zit, waar ze tegenaan lopen en waar ze het liefst verandering in zien. Door echt te luisteren naar je werknemers en ook wat met die informatie te doen is het veel makkelijker om ze voor langere tijd aan je te binden. Blije werknemers zijn loyale werknemers.

 

https://www.loopper.nl/