Crool
Bedrijven

Wat is Een akte van cessie

U heeft er vast wel eens mee te maken gehad, of heeft er nu zelfs last van: openstaande facturen. Een openstaande factuur kan veel van uw tijd innemen. Tijd die u waarschijnlijk liever aan andere belangrijke zaken voor uw bedrijf wilt gebruiken. Met een akte van cessie wordt een vordering (schuld) overgedragen. Degene die afstand doet van een vordering heet ‘cedent’ en degene die de vordering verkrijgt heet ‘cessionaris’. De schuldenaar wordt ‘debitor cessus’ of ‘cessus’ genoemd.

Wanneer vindt een akte van cessie plaats?

Een akte van cessie vindt bijvoorbeeld plaats bij factoring, als waarborg voor een betalingsregeling of bij verkoop van vorderingen. Het opkopen van schulden komt veelvuldig voor. Grote incassobureaus kopen bijvoorbeeld een portefeuille telefoonvorderingen op tegen 50% van de waarde. Alles wat het incassobureau extra int is winst. Groot verschil met de normale werkzaamheden van het incassobureau is dat niet namens de schuldeiser wordt gehandeld, maar dat het incassobureau de nieuwe schuldeiser is geworden. Dit betekent dat bij betwisting van de vordering het incassobureau zelf moet aantonen dat er een overeenkomst is en dat de vordering oftewel akte van cessie niet is verjaard.

Een akte van cessie in de toekomst

Vaak koopt het incassobureau niet alleen de bestaande maar ook de toekomstige vordering op. Er wordt dan een akte van cessie getekend waarbij de vorderingen die in de toekomst ontstaan worden overgedragen aan het incassobureau. Hier gaat het vaak mis. De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat op het moment van tekenen van de akte van cessie de vordering nog niet hoeft te bestaan maar de rechtsverhouding al wel moet bestaan. Het is dus niet mogelijk om een toekomstige vordering van een consument over te dragen terwijl de overeenkomst (bv het telefoonabonnement) nog gesloten moet worden. Er is dan geen geldige overdracht, d.w.z. het incassobureau is dan niet de nieuwe schuldeiser geworden.