Crool
Image default
Energie

Zo ben je voorbereid op langdurige stroomuitval

We zijn het niet gewend in Nederland, maar toch komt een stroomstoring nogal eens voor. Stroomuitval kan op verschillende manieren worden veroorzaakt. Soms gaat het om een landelijke of regionale stroomstoring. Deze grote storingen ontstaan meestal door kapotte kabels door graafwerkzaamheden of schade door hoogspanningskabels. Wanneer er geen landelijke of regionale storing is, dan is het zaak om alle stekkers uit de stopcontacten te halen en je meterkast te checken door Elektricien Louwmans. Storingen thuis worden namelijk vaak veroorzaakt door overbelasting en kortsluiting. Weet jij hoe je moet handelen tijdens een stroomstoring? Wees goed voorbereid en lees de tips in dit artikel. 

Hoe je moet handelen tijdens een stroomstoring

Hoewel stroomstoringen meestal geen direct gevaar opleveren in huis, is het wel heel vervelend om ineens zonder stroom te zitten. Raak niet in paniek en bel alleen het alarmnummer als het écht nodig is. Kijk op je mobiele telefoon of je kunt vinden of er een landelijke storing is. Als dat niet mogelijk is kan je ook het Nationaal Storingsnummer bellen. 

Zoals hierboven genoemd is het eerst zaak om alle elektrische apparaten uit te zetten en alle stekkers uit het stopcontact te halen. Zo kan je ook voorkomen dat je apparaten beschadigd raken als de stroom weer terugkomt. Verder is het verstandig om je ijskast en vriezer zo veel mogelijk dicht te houden. Is het winter? Houd dan de ramen en deuren gesloten. 

Tips voor een goede voorbereiding 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een noodpakket met opgeladen powerbank, zaklantaarn, radio en extra batterijen zal goed van pas komen tijdens een storing. Zorg daarnaast voor spullen die je warm kunnen houden, zoals een fleecedekens en een dikke trui. Lucifers, kaarsen en waxinelichtjes zijn ook handig om te hebben. Daarnaast is het ook altijd slim om een voorraad water en houdbaar voedsel in huis te hebben. Kan je echt niet zonder stroom voor welke reden dan ook? Bedenk dan om een noodaggregaat te huren of te kopen. Zo hoef je je nooit zorgen te maken wanneer de nood aan de man komt.