Crool
Gezondheid

Haal het zonnetje in huis

Het is inmiddels alweer december. De dagen zijn enorm kort en ik kom in het donker binnen op werk en ga ook weer in het donker terug naar huis. Het enige moment dat ik daglicht zie is tijdens mijn lunch als ik even heen en weer loop naar de supermarkt. Ik ben niet de enige die dit probleem kent en ben er eens het een en ander over op gaan zoeken. Terwijl ik dit verhaal schrijf kijk ik ook naar een grijze lucht in combinatie met regendruppels op het raam. Toch is buitenlucht gezonder voor ons dan we dachten.

Het zonnetje is namelijk erg belangrijk voor ons. Mensen eten zo veel mogelijk fruit en groente, maar we zijn vergeten dat we ook naar buiten moeten om aan onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamines te komen. Onze huid maakt namelijk door middel van Uv-straling vitamine D aan. Vitamine D reguleert een tal van belangrijke functies in ons lichaam. Gelukkig kunnen we de vitamine wel terug vinden in vette vis zoals bijvoorbeeld haring of zalm en dit is dan ook de reden dat volken zoals de Vikingen en de Inuit het al die jaren overleefd hebben onder barre omstandigheden. Ook levertraan, wat komt uit walvissen bevat een redelijk niveau van Vitamine D. Toch is het voor mensen die weinig buiten komen, zoals de gemiddelde Nederlander lastig om voldoende van de vitamine binnen te krijgen. Een aanvulling aan de hand van voedingssupplementen is dan ook zeker aan te raden.

Nou hoor ik de meeste van jullie vragen wat doet vitamine d nou precies in ons lichaam. Het antwoord kan op een korte of lange manier worden gegeven. De korte manier is een heleboel en de lange manier is dat het een grote rol speelt bij de calciumstofwisseling in ons lichaam. calcitriol bind zich aan vitamine D atomen waardoor calcium en fosfaat niveaus binnen de natuurlijke grenzen worden gehouden. Dit stimuleert de opname van calcium uit de voeding waardoor je weer sterkere botten krijgt. Verder heeft Vitamine D een positieve uitwerking op ons imuunsysteem en onze hart en bloedvaten. Het zorgt er voor dat ons lichaam langer mee kan en voorkomt bepaalde vormen van kanker. Mocht je meer informatie over vitamine D willen dan is het aan te raden om een kijkje te nemen op www.topvitamins.nl. Deze webshop bied naast zeer uitgebreide informatie ook nog eens het grootste assortiment van de Benelux.

http://www.topvitamins.nl