Crool
Image default
Zakelijk

Het fundament van de Roos van Leary

De roos van Leary is een psychologisch model dat inzicht biedt in interactiepatronen tussen mensen. Dit model, ontwikkeld door Timothy Leary in de jaren ’50, is tot op de dag van vandaag een geliefd hulpmiddel in zowel de zakelijke wereld als in persoonlijke ontwikkeling. Het laat je begrijpen hoe jouw gedrag de reactie van een ander kan beïnvloeden, en andersom. 

De werking van het model 

Als je duikt in de roos van Leary, ontdek je al snel dat het gaat over tegenstellingen in gedrag: boven versus onder en samen versus tegen. Iedereen heeft wel eens een moment waarop hij of zij dominant (boven) of volgend (onder) gedrag vertoont. Evenzo kan iemand zich coöperatief (samen) of juist tegengesteld (tegen) opstellen. Door te begrijpen waar jij jezelf op dat moment in de roos bevindt, kun je beter inschatten hoe de ander mogelijk zal reageren. 

Stel je voor: als je zelf heel dominant bent, roept dit vaak een volgende reactie op bij de ander. Maar als je coöperatief bent, nodigt dit de ander ook uit om samen te werken. Het begrijpen van deze interacties kan je helpen om effectiever te communiceren en relaties te verbeteren. 

Praktische toepassingen 

Je vraagt je misschien af hoe je de roos van Leary in de praktijk kunt toepassen. Allereerst is het belangrijk om bewust te worden van je eigen gedrag en hoe dit het gedrag van anderen beïnvloedt. Door regelmatig te reflecteren, kun je patronen herkennen en indien nodig je gedrag aanpassen. 

Daarnaast kun je de roos van Leary ook inzetten tijdens teambuilding of coaching sessies. Door samen te analyseren waar iedereen zich bevindt in de roos en welke invloed dit heeft op het team, kun je effectievere samenwerkingsstrategieën ontwikkelen.

https://www.roosvanleary.com/