Crool
Image default
Aanbiedingen

De zoektocht naar de perfecte medewerker

In deze competitieve markt moeten we constant keuzes maken. Deze keuzes gaan van het simpele zoals waar bespaar je, tot aan het complexe van wat heeft mijn bedrijf nodig? De laatste vraag wordt constant beantwoord met “Ik wil de perfecte medewerker, een medewerker die gemotiveerd is en snel leert.” Het is de droom van elke ondernemer, en als je er hard voor werkt komt het waar. Dit kan op verschillende manieren, via een werving en selectie bureau, traditioneel in de krant staan, ouderwets vacatures uitdelen via papiertjes en nog veel meer. Weet jij hoe je de perfecte medewerker te werk zou gaan?

 

Elke kandidaat is anders

Zelfs met het constant gebruiken van een interim kan het een klus zijn om “de perfecte medewerker” te vinden. Het kost je veel tijd en kan soms nog eens stress veroorzaken. Dit niet omdat de perfecte medewerker moeilijk te vinden is, maar omdat het een onduidelijke term is! Wat zie jij onder perfecte medewerker? Misschien heb je al de perfecte medewerker gezien, maar door een verkeerde keuze heb je ze niet aangenomen. Elk kandidaat is anders, en toont verschillende vaardigheden aan. Niet alles kan van toepassing zijn, maar waar zit het kwaad om een goede kandidaat op te leiden naar een perfecte medewerker?

 

Hoe bepaal je de kwaliteit van ervaring?

In de vorige alinea had ik het over dat elke kandidaat andere vaardigheden heeft. Ze zijn niet allemaal van toepassing, maar de vaardigheden die wel van toepassing zijn… Hoe beoordeel je ze? Hoe weet je zeker dat de persoon die voor je zit echt goed zijn best heeft gedaan in deze expertise? Natuurlijk is dit belachelijk moeilijk om te onderzoeken. Het kost te veel tijd, en het kan juist meer vragen opbrengen dan vragen beantwoorden. Hiervoor heb ik een simpele tip: Geef ze een opdracht! Dit kan je doen op locatie, maar ook via het internet door een enquête te sturen.

 

Verbreid het gebied waar je adverteert

Nu weet je wat je kan doen als je een kandidaat voor je hebt. Alleen is er soms een probleempje… Wanneer komen deze kandidaten? Je vacature wordt niet genoeg gezien, en dit is een van de redenen waarom “de perfecte medewerker” bijna nooit bestaat. Er kan kans zijn dat de persoon die jij zoekt niet eens in Nederland is, en dat brengt risico bij zich. De kleiner het gebied van een vacature, de kleiner de kans dat je iemand vindt die aan je eisen voldoen. Laatst geldt dit ook voor vereisten, sommige mensen leren zichzelf duizenden vaardigheden maar hebben er geen diploma voor!

 

Hoe behoudt je je medewerkers?

Gelukkig hoef je niet de hoop op te geven als het je niet lukt, want weet je wat je wel zelf hebt binnen het bedrijf wat jouw eisen kan voldoen? Je eigen medewerkers! Dit omdat elke medewerker de mogelijkheid heeft om naar de perfecte medewerker te transformeren. Alleen hebben ze hiervoor hulp nodig, want dit gebeurt natuurlijk niet automatisch. Zoals alles in een bedrijf kost het moeite om mensen iets aan te laten leren, maar wel moeite wat uiteindelijk het waard zou zijn! Denk aan cursussen, trainingen, soms nog eens scholing. Er zijn boordevol aan keuzes waar je aan kan denken!