Crool
Image default
Aanbiedingen

Een levende doodskist als laatste rustplaats

Studenten uit Delft zochten én vonden naar een meer efficiënte manier van ‘compostering’ na het begraven. Begraven is meer milieubelastend en zélf vervuilend. Dat komt doordat lichaamsvreemde stoffen en voorwerpen uit ons lichaam na het overlijden in de bodem terecht komen. De startup “Loop” ontwikkelde een grafkist (Living Cocoon)die leven brengt aan de bodem en die schadelijke stoffen omzet. Hun startup “Loop” zou wel eens een revolutie op het gebied van doodskisten teweeg kunnen brengen. 

Een verandering die overigens past in de huidige trend op het gebied rondom de dood; van uitvaarten tot aan grafmonumenten en grafkunst – alles wordt persoonlijker, bewuster en meer maatwerk.

In de Dood één met de natuur

Het uitgangspunt van de Loop is om na het overlijden weer eén te worden met de natuur. Living Cocoon  ontwikkelde het concept én de uitvoering van de eerste levende grafkist. Een belangrijke stof van de kist is mycelium. Dat is een nog levende schimmel die meestal onder de grond groeit in wortelstructuren van bomen, struiken, planten en paddenstoelen groeit.

Schimmels zijn belangrijk in de natuur. Door dat ze dode materialen verteren tot nuttige stoffen kun je ze de recyclers van de natuur noemen. Mycelium bestaat uit een netwerk van schimmeldraden die afgestorven materialen (dierlijk en plantaardig) omzet tot nieuwe voeding voor planten.

Volgens Loop-oprichter Bob Hendrix kun je Mycelium gerust de allergrootste recycler van de natuur noemen. Zelfs giftige stoffen, zoals olie, plastic en metaal zet Mycelium om tot bruikbare stoffen

Bijzondere uitvaarten en persoonlijke grafmonumenten

De afgelopen decennia ontstond er al divers aanbod van doodskisten. Naast de standaard houten kist in verschillende prijsklassen kwamen er ook lijkwades van vilt, manden van wilgentenen en zelfs kartonnen grafkisten.

  Er is nog wel behoefte aan nóg meer keuze? Volgens Cissy van Winden directrice bij uitvaartverzorging MargotSiebenlist (www.margotsiebenlist.nl) is de Living Cocoon een welkome aanwinst in het assortiment. Voor mensen die betrokken zijn bij het milieu is het zelfs een uitkomst als begraven het milieu minder of zelfs niet belast. Van Winden ziet alles rondom de dood en uitvaarten persoonlijker worden. Nabestaanden willen zelf actief betrokken worden bij de uitvaart van hun dierbare.

Ook bij de keuze voor een grafsteen kiezen nabestaanden steeds vaker voor een speciaal voor hen ontworpen gedenkteken.

Unieke grafstenen, grafmonumenten en grafkunst.

Grafstenen en grafmonumenten zijn nog wel veelal standaard, maar ook daar is de trend naar meer persoonlijk, uniek en zelfs artistieke grafkunst door een gespecialiseerde grafkunstenaar ontworpen. Moderne eigentijdse materialen en technieken (denk aan (gekleurd) glas, glasfusion, RVS en geroest staal (cortenstaal) zie je steeds vaker op begraaf plaatsen. Moderne grafmonumenten met veel kleur zie je vooral op een kinder- of babygraf.  Grafkunst maakt een graf tot een persoonlijke gedenkplek met een kunstzinnige uitstraling meestal door een gedenkteken dat speciaal door een kunstenaar is ontworpen op verzoek en in overleg met de nabestaanden.

Begraven worden in een natuurlijke doodskist

 

Behalve de bekende houten doodskist zijn er tal van alternatieven. Een lijkwade van stof is minder benauwend dan een kist, datzelfde geldt voor een mand van gevlochten wilgen tenen. Ook kisten van Nederlands hout zijn populair omdat ze het milieu minder belasten.

 

De levende doodskist Living Cocoon voegt iets toe aan het assortiment van grafkisten. De toegevoegde waarde ligt vooral in het milieuaspect. Daarnaast is het ook een heel mooie kist! Maar smaken verschillen natuurlijk. et de keuze voor deze kist voegt u daadwerkelijk iets toe aan de natuur.

Deze unieke kist is inmiddels diverse keren gebruikt en de reacties zijn positief. De kist is inmiddels via uw uitvaartverzorger verkrijgbaar. Kijk op https://www.loop-of-life.com voor meer info en de bestelmogelijkheden.

Jeroen Stok

Deze blog is afkomstig van beeldend kunstenaar Jeroen Stok.  Jeroen maakt behalve grafkunst ook “gewone RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde eigentijdse kunst met een exclusieve uitstraling van helder en strak RVS. Het ontwerpen van grafkunst in overleg met nabestaanden vormt een belangrijk onderdeel van zijn werk als kunstenaar. Het maken van een grafmonument is mooi maar emotioneel moeilijker. Het betekent voor nabestaanden veel meer dan een “gewoon” kunstwerk. 

 

 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

Kom in contact met deze grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/