Crool
Image default
Sport

Verschillende vormen van Yoga


Er zijn verschillende vormen van yoga. In dit artikel leg ik uit welke vormen van yoga er zijn.

Hatha Yoga

Deze yogavorm wordt gezien als het fundament van Yoga. Deze Yoga vorm beoefen ik zelf vaak bij mijn Yogaschool in Schagen. Tijdens Hatha Yoga worden er staande, liggende en zittende houdingen gedaan. De houdingen worden vaak los van elkaar gedaan. Tijdens Hatha Yoga hebben de houdingen een begin en einde. Het is niet gebruikelijk dat er bij Hatha Yoga een flow in zit, maar mijn yoga docente doet dit wel en dat vind ik erg fijn.

Yin Yoga

Yin Yoga is de meest populaire vorm van yoga en wordt veel beoefend door mensen die willen ontspannen. Yin Yoga is een vrij passieve vorm. Bij Yin Yoga worden de houdingen vaak zittend of liggend gedaan en soms zit je tot wel 5 minuten in één houding. Bij Yin Yoga gaat het erom dat we het bindweefsel voorzichtig stretchen. Het helpt je om je lichaam te ontspannen en te openen. 

Ashtanga Yoga

Deze yogavorm is een vrij pittige en intensieve vorm van yoga. In deze yogavorm staat de ademhaling (de Ujjayi Breath) centraal. Bij ashtanga yoga wordt er een vaste serie aan houdingen gedaan. Deze houdingen zijn altijd hetzelfde. Ook is het zo dat elke houding uiteindelijk een fundament is voor de volgende houding.

Vinyasa Yoga

De vinyasa yoga vorm is vaak een dynamische vorm. Daarmee bedoel ik dat het een vloeiende vorm is waarin de houdingen in elkaar overlopen. Je kunt een gevoel van flow krijgen als je bezig bent. Vinyasa is een vrij intensieve les waarin er veel houdingen in elkaar overlopen. Echt geschikt voor mensen die van een beetje uitdaging houden.

Yoga Nidra

Yoga Nidra wordt steeds populairder. Yoga Nidra noemen we ook wel ‘slaap yoga’. Deze vorm van yoga is echt iets voor jou als je graag wilt ontstressen en dieper wilt ontspannen. Tijdens Yoga Nidra lig je veel in meditatie. Bij Yoga Nidra kun je in een bewustzijn komen waarbij je in een fase komt dat tussen ‘wakker zijn’ en ‘slaap’ inzit. Op deze manier kun je dieper in ontspanning komen.

Hot Yoga

Bij deze vorm van yoga beoefen je yoga in een verwarmde ruimte. Je gaat flink zweten en de houdingen bestaan uit 26 vaste houdingen die iedere les terugkomen. Het voordeel van Hot Yoga is dat je spieren zich eerder kunnen ontspannen om het warm is. Hot Yoga wordt veel gebruikt om te werken aan je lenigheid.

Power Yoga

Dit is de meeste intensieve vorm van Yoga en het staat bijna gelijk aan fitness. Tijdens Power Yoga houdt je intensieve houdingen langer vast. Deze vorm van Yoga is echt iets voor jou als je graag fitter wilt worden en sterker.

https://yogaschoolalyna.nl