Crool
Image default
Bedrijven

Last van een stroomstoring? Gebruik deze tips om er snel vanaf te komen

Een stroomstoring is hartstikke vervelend natuurlijk en het kan echt heel frustrerend zijn. Tegenwoordig werkt bijna alles op stroom en als je geen stroom hebt dan kan je vrij weinig. Het dagelijkse leven staat bijna stil. Als je last hebt van een stroomstoring dan ben je al snel geneigd om een elektricien in te schakelen zodat je snel van je stroomstoring af bent. Soms duurt het wel even een tijdje voordat een elektricien langs komt dus wat nou als je dit zelf kan oplossen? Hoe een stroomstoring ontstaat en hoe je deze snel gemakkelijk kan oplossen lees je hier.

Hoe ontstaat een stroomstoring?

Een stroomstoring ontstaat vaak door overbelasting van de groepenkast, dit gebeurd als er te veel elektrische apparaten zijn aangesloten achter een bepaalde groep. Deze groep moet nu zoveel stroom krijgen dat dit eigenlijk gewoon teveel is en dan valt hij dus uit, overbelasting dus. Dit kan je meestal niet heel makkelijk zelf oplossen omdat er vaak extra groepen geïnstalleerd moeten worden. Wel kan je tijdelijk een apparaat uit deze groep halen zodat de groep toch kan blijven functioneren, maar heel ideaal is dit niet. Een stroomstoring kan ook ontstaan door schade, ouderdom, slijtage of waterschade. Ook dan is het beter om je groepenkast te vervangen. Als deze oorzaken zich optreden in een elektrisch apparaat dan kan je het wel zelf oplossen. Het stappenplan vind je hieronder.

Stappenplan

Als de stroomstoring in werking is dan moet je eerst kijken of de hoofdschakelaar automatisch is omgezet, zo niet schakel deze dan uit. Nu kan je zelf alle elektrische apparaten uit de stopcontacten halen om zelf het probleem te achterhalen. Ga uit op apparaten met schade en controleer op overbelasting. Sluit alle apparaten weer aan en kijk wat er gebeurd.