Crool
Image default
Kinderen

Hoeveel slaap hebben kinderen nodig?

Een goede nachtrust is voor volwassenen belangrijk, maar ook voor kinderen. Kinderen lijken zeer energiek te zijn en nauwelijks slaap nodig te hebben, maar in de praktijk blijkt dat kinderen veel prikkels hebben op een dag en dat het lichaam ook rust moet hebben. Nu is de vraag hoeveel slaap heeft een kind nu eigenlijk nodig? Verder in deze blog wordt ingegaan op de verschillende leeftijden en het aantal uren slaap dat deze kinderen nodig hebben en wordt er ingegaan op hoe je als ouder er voor kan zorgen dat je kind goed kan slapen.

Hoeveel uur slaap heeft een kind nodig?

Een goede nachtrust voor een volwassenen duurt over het algemeen 8 uur. Voor kinderen van zestien tot achttien geldt dit eigenlijk ook. Als je dan gaat kijken naar jongere leeftijden blijkt dat hoe jonger een kind is, hoe meer slaap een kind nodig heeft. Zo heeft een kind van twaalf jaar bijvoorbeeld tien uur slaap nodig, een kind van acht jaar elf uur slaap nodig, een kind van 4 jaar 12 uur slaap nodig, een kind van één jaar veertien uur slaap nodig en een kind onder de één jaar oud heeft maar liefst tussen de vijftien en zeventien uur slaap nodig. Als ouders is het handig om je kind al zo snel mogelijk te laten wennen aan jouw slaappatroon. Dus zorg er voor dat je kind het aantal uren slaap heeft gehad als hij of zij op hetzelfde tijdstip wakker wordt.

Wat kan te weinig slaap als gevolgen hebben?

Niet genoeg nachtrust en dus te weinig slapen kan voor vele gezondheidsproblemen zorgen. Dit kan zitten in fysieke problemen, maar ook in mentale problemen. Fysieke problemen kunnen zijn dat je minder snel als kind zal groeien als je niet genoeg slaapt of dat je last van blessures krijgt doordat je benen en armen geen rust krijgen. Mentale problemen kunnen zitten in het minder presteren op school en zelfs depressies en angsten kunnen voorkomen.

Wat kan je doen om een kind goed te laten slapen?

Een vaste bedtijd is erg belangrijk. Dan weet je kind goed waar hij of zij aan toe is, en blijft het ritme intact. Dit gaat er uiteindelijk ook voor zorgen dat je kind langzaam moe wordt naar de tijd toe en een vast ritme is gezonder. Verder is natuurlijk de kinderkamer en in het bijzonder het bed ook belangrijk. Zonder goed matras en bed kan je kind niet op de juiste manier een goede nachtrust hebben. Ook kan de sfeer van de kinderkamer belangrijk zijn. Zo kan je als ouder een mooi nachtlampje toevoegen aan de kamer of kan je een kinderbed huis aanschaffen of maken. Op die manier voelt je kind zich veilig in zijn of haar eigen huisje en dit kan de slaap bevorderen. Ook geeft dit een leuke uitstraling aan de kinderkamer.