Crool
Image default
Dienstverlening

De wettelijke regels rondom taxi's en taxicentrales: wat moet je weten als je een rit boekt?

Taxi’s en taxicentrales zijn een belangrijk en veelgebruikt vervoersmiddel voor mensen die op zoek zijn naar een snelle en gemakkelijke manier om van A naar B te reizen. Hoewel een taxi Schiphol boeken over het algemeen een eenvoudig proces is, zijn er wel een aantal wettelijke regels waar je als passagier rekening mee moet houden. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste zaken die je moet weten als je een rit boekt bij een taxicentrale.

Wat zijn de wettelijke eisen voor taxicentrales?

Om te mogen opereren als taxicentrale, moet een bedrijf voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Zo moet het bedrijf bijvoorbeeld over een vergunning beschikken die is afgegeven door de overheid. Deze vergunning geeft aan dat het bedrijf voldoet aan de wettelijke eisen die zijn gesteld aan de taxibranche. Daarnaast moet het bedrijf zich houden aan de regels die zijn opgesteld in het taxireglement. Dit reglement bevat onder andere regels over de wijze waarop ritten moeten worden uitgevoerd, de tarieven die mogen worden gehanteerd en de kwaliteitseisen waaraan taxi’s moeten voldoen.

Wat zijn de verplichtingen van de taxicentrale?

De taxicentrale heeft een aantal verplichtingen jegens haar klanten. Zo is de taxicentrale bijvoorbeeld verplicht om de rit op de afgesproken tijd te beginnen en de passagier op de afgesproken locatie op te halen. Ook moet de taxicentrale ervoor zorgen dat de taxi die wordt ingezet voor de rit in goede staat verkeert en dat de chauffeur over een geldig rijbewijs beschikt. Tenslotte is de taxicentrale verplicht om de prijs voor de rit te berekenen volgens de tarieven die zijn vastgelegd in het taxireglement. Dit betekent dat je als passagier altijd op voorhand weet wat de rit gaat kosten en dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Wat moet je weten als je een rit boekt?

Als je een rit wilt boeken bij een taxicentrale, is het belangrijk om een aantal zaken in acht te nemen. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om vooraf te checken of de taxicentrale over een geldige vergunning beschikt. Dit kun je doen door de website van de overheid te raadplegen of door contact op te nemen met de gemeente waar de taxicentrale gevestigd is. Ook is het aan te raden om vooraf duidelijk te maken wat je wensen zijn, bijvoorbeeld wat betreft de verwachte kosten, opstapplaats, de bestemming en eventuele tussenstops. Zo weet de taxicentrale precies wat je van haar verwacht en kan ze de rit op de juiste manier voorbereiden.