Crool
Tuin en buitenleven

Alles wat je wilt weten over betonblokken

Betonblokken zijn bijna overal aanwezig en zo gewoon dat je er eigenlijk nooit over nadenkt. Dat hoeft ook niet, want op betonblokken kun je blind en zonder nadenken vertrouwen. Toch kan het geen kwaad iets meer te weten te komen over betonblokken. Het zijn namelijk onmisbare bouwstenen van de moderne maatschappij. Er steekt waarschijnlijk meer achter deze blokken dan je op het eerste gezicht vermoedt.

Waar worden betonblokken van gemaakt?

Betonblokken bestaan uit granulaat en een bindmiddel. Door toevoeging van water bind het bindmiddel het granulaat, waarna het mengsel uithardt tot een steenachtige, harde substantie. Voordat het mengsel uithardt is het echter eenvoudig te gieten in een mal of op een vloer. In de simpelste vorm van beton is het bindmiddel Portland cement. Het granulaat bestaat uit zand en stenen. Zowel het bindmiddel als het granulaat kan iets anders zijn, waardoor het betonnen andere eigenschappen past. Ook kunnen er extra stoffen aan het mengsel worden toegepast. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat het beton andere eigenschappen krijgt, waardoor het in specifieke situaties nog beter bruikbaar is.

Betonblokken worden breed toegepast

Waarschijnlijk is het eerste waar je aan denkt bij betonblokken een gemetseld gebouw. Als je goedkoop en snel een schuurtje wilt metselen, dan zijn blokken cellenbeton waarschijnlijk de beste optie. Cellenbeton (vroeger gasbeton) heeft door een speciale toevoeging in de betonmix allemaal kleine luchtbelletjes in zich. Daardoor is het niet alleen licht van gewicht, maar heeft het ook een goede isolerende functie. Uiteraard worden ook veel grotere gebouwen dan schuurtjes uit betonblokken opgetrokken. Betonblokken hebben echter veel meer functies dan alleen in de bouw. Ze worden bijvoorbeeld ook gebruikt op de openbare weg om het verkeer te leiden en door banken en winkels om tegen ramkraken te beschermen. Er zijn zelfs zeer mooi uitgevoerde betonblokken die als zitbank dienen of alleen een esthetische functie hebben.