Crool
Image default
Aanbiedingen

De ultieme begrippenlijst voor serviezen kenners

Ben je een liefhebber van mooi tafelgerei en wil je je kennis over serviezen uitbreiden? Dan is deze begrippenlijst perfect voor jou. Hier vind je alle termen die je moet kennen om jezelf een ware kenner te mogen noemen. Of je nu op zoek bent naar een nieuw servies of gewoon meer wilt weten over de wereld van porselein en aardewerk, deze lijst helpt je op weg.

Basisbegrippen: Van Aardewerk tot Zilverwerk

Aardewerk: Dit is een verzamelnaam voor allerlei soorten gebakken kleiproducten die minder sterk zijn dan porselein. Aardewerk is vaak handgeschilderd met prachtige designs.

Bone China: Een zeer sterk, doorzichtig porselein gemaakt met een percentage beenderas. Dit geeft het materiaal zijn kenmerkende witheid en sterkte.

Couvert: De term voor een complete set van eetgerei voor één persoon, meestal bestaande uit een vork, mes, en lepel.

Decoreren: Het proces van het aanbrengen van versieringen op servies, vaak door middel van schilderen of glazuren.

Emaille: Een glasachtige laag die wordt aangebracht op metalen of aardewerk serviezen om ze te beschermen en te versieren.

Soorten Serviezen: Van Dagelijks tot Speciaal

Dagelijks Servies: Dit zijn de sets die je elke dag gebruikt. Ze zijn vaak stevig, vaatwasserbestendig en eenvoudig in design.

Formeel Servies: Deze sets zijn bedoeld voor speciale gelegenheden. Ze zijn vaak rijker gedecoreerd en gemaakt van fijnere materialen zoals porselein of bone china.

Koffie- en Theeservies: Speciale sets ontworpen voor het serveren van warme dranken, vaak inclusief een theepot, suikerpot, melkkan en bijpassende kopjes en schotels.

Verzamelen en Onderhoud

Antiek Servies: Oud servies dat vaak verzameld wordt vanwege zijn historische waarde en unieke design. Antieke stukken vereisen speciale zorg en onderhoud.

Onderhoud: Het goed verzorgen van je servies is essentieel om het mooi te houden. Dit kan variëren van handwas tot het gebruik van specifieke schoonmaakmiddelen voor zilverwerk.

Patina: Een verandering in kleur of glans op oudere stukken, vaak gezien als een teken van karakter en authenticiteit.

Trends en Stijlen

Mix en Match: De trend van het combineren van verschillende serviesstukken om een unieke en persoonlijke tafelsetting te creëren.

Minimalisme: Een stijl die zich kenmerkt door eenvoud en strakke lijnen, vaak in monochrome kleuren.

Vintage: Servies met een retro uitstraling, vaak uit de jaren ’50, ’60 of ’70, dat een comeback maakt in moderne huishoudens.

Met deze begrippenlijst in je achterhoofd, kun je jezelf met recht een kenner noemen op het gebied van serviezen. Veel plezier met het ontdekken van nieuwe stijlen en het samenstellen van jouw ideale tafelsetting!

https://www.vantende.nl/