Vrije tijd houden Nederlanders van. Velen van ons gaan op de bank zitten en hun favoriete Tv-series kijken met een bakje chips erbij. Alleen is dat niet zo actief, uiteindelijk gaat het je vervelen en maakt het je zelfs steeds meer moe. Actief zijn, dat is het beste wat je kan doen met je vrije tijd. Dit hoeft niet eens sporten te zijn, wat dacht je van een simpele houten legpuzzel? Veel zien puzzelstukken en denken: Dit kan ik gemakkelijk oplossen, maar dat is echt niet zo! Het is niet alleen leuk, het traint je geheugen en zorgt voor een gezond geduld.
Legpuzzels en de geschiedenis daarvanWist je dat legpuzzels al sinds 1750 bestaan? Geschiedenis vindt niet iedereen interessant, maar het kan geen kwaad om meer te weten over verschillende hobby’s toch? Legpuzzels hebben een vrij interessant geschiedenis, ze zijn niet alleen voor vermaak gemaakt, maar ook voor wedstrijden! Hiermee bedoel ik dat er vroeger clubs waren met verschillende legpuzzels, en degene die de legpuzzel het snelste in elkaar had gemaakt won. Zo waren en zijn puzzels nu nog steeds voor iedereen. Want het kan alles zijn! Van een grote wooden city, of adembenemende landschappen naar schattige dieren of zelfs ouderwetse sprookjes.
Wat is een puzzel eigenlijk?Weten hoe een puzzel werkt is een ding, maar om te snappen wat een puzzel eigenlijk is, dan zit je op de volgende niveau. Voor legpuzzels is het vrij simpel, je pakt een houten stuk met een plaatje erop en zet dit aan het puzzelstuk dat erbij hoort. Dit is als je simpel erover nadenkt, met wat complexere gedachten kom je erachter dat legpuzzels je geduld en inzicht kunnen aanleren. Puzzelstuk A heeft een opening waar puzzelstuk B perfect inpast, het is een vaardigheid wat stiekem heel handig is; om precies te weten wat waar hoort.
Heb je geduld nodig voor puzzels?Iets wat veel mensen afschrikt om puzzels te doen is de tijd daarvan. Niet iedereen wilt een volledige dag besteden om een gigantische legpuzzel in elkaar te zetten, maar wist je dat dat helemaal niet nodig is? Je kan de “regels” van puzzels altijd veranderen, en wie zegt dat je de puzzel in een zitting in elkaar moet zetten? Een leuk idee is om een puzzelplaat te hebben, en hier bijvoorbeeld een week over te doen. Voorbeeld: 200 puzzelstukken, dus bijna 29 per dag! Zo hoef je niet geduldig te zijn, want je kan zoveel tijd mogelijk nemen als je wilt.
Klaar met je puzzel?Het is een geweldig gevoel als je uiteindelijk klaar bent met de legpuzzel waar je al een tijdje over doet, maar wat als je daarna merkt dat alle legpuzzels al gedaan zijn? Ga je dan weer opnieuw beginnen? Of ga je dan naar de winkel om gelijk een nieuwe te kopen? Het is geen makkelijke keuze, maar de keuze is wel te maken! Zoals in de vorige alinea gezegd, wat dacht je van het veranderen van regels? Niet alleen puzzelstukken aan elkaar plaatsen, maar kijken hoe snel je kan zijn? Met wat creativiteit, kan je oneindig lang met dezelfde legpuzzel.
|