Crool
Banen en opleidingen

Hoeveel programmeertalen zijn er?

Wist je dat er in de wereld ongeveer 6.500 talen worden gesproken? We zijn er zeker van dat dit aantal hoger is dan u misschien had geraden. Heb je je ooit afgevraagd: hoeveel programmeertalen zijn er? Het antwoord zal u wellicht ook verbazen.

Wikipedia beweert dat er ongeveer 700 programmeertalen zijn, terwijl anderen zeggen dat dat aantal dichter bij 9000 ligt! In werkelijkheid zijn er door de geschiedenis heen talloze programmeertalen gemaakt. Maar, net als bij gesproken talen, is er een hiërarchie van programmeertalen op basis van hun prevalentie en gebruik.

Wat is een programmeertaal?

Als u nieuw bent in de IT-wereld, vraagt ​​u zich waarschijnlijk af: wat is een programmeertaal? Computerprogrammeertalen zijn als gesproken talen. Als we met elkaar praten, gebruiken we taal (woorden) om onze gedachten en daden over te brengen.

Hetzelfde geldt voor programmeertalen. Een programmeertaal is een communicatiemedium dat mensen gebruiken om computers te instrueren om taken en acties uit te voeren. Een programmeertaal is een woordenboek en een reeks grammaticale regels waarmee een computer of computerapparaat specifieke taken moet uitvoeren.

Programmeertalen gebruiken de coderingssyntaxis om software te maken die vervolgens specifieke taken uitvoert. Coderingssyntaxis is het concept waarbij computers specifieke sets woorden in een specifieke volgorde worden gegeven, zodat ze doen wat mensen hen opdragen te doen. De coderingssyntaxis is de basis voor alle programmeertalen.

Talen op hoog niveau

Programmeertalen op hoog niveau gebruiken een syntaxis die vergelijkbaar is met die van het Engels. Deze talen worden als “superieur” beschouwd omdat ze dichter bij de menselijke taal staan ​​en daarom gemakkelijker te begrijpen zijn voor programmeurs. Enkele van de meer bekende talen op hoog niveau zijn C, C ++, Java en Python. Deze talen worden gebruikt om web-, desktop- en mobiele applicaties te ontwikkelen.

Talen op laag niveau

Programmeertalen op laag niveau worden gebruikt om programma’s te schrijven die specifiek zijn voor de architectuur en hardware van een computer. Deze talen kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: machinetaal en assembleertaal.

Assemblagetalen zijn handig omdat het erg moeilijk is om machinetaalprogramma’s te schrijven. Dit is de reden waarom build-programma’s worden gebruikt. Een assemblerprogramma wordt met behulp van een assembler naar machinetaal geconverteerd. Maar om een ​​assemblageprogramma te schrijven, moet een ontwikkelaar een goed begrip hebben van computerarchitectuur. Deze talen kunnen worden gebruikt om besturingssystemen en apparaatstuurprogramma’s te ontwikkelen.

Hoeveel programmeertalen zijn er?

Het is moeilijk om een ​​definitief antwoord op deze vraag te geven, daarom hebben we deze bronnen en de bijbehorende lijsten met codeertalen verzameld. De lijsten variëren aanzienlijk in grootte en laten nu alleen zien hoeveel programmeertalen er zijn, maar belangrijker nog, hoeveel relevant zijn (daarover later meer).

Lijst met programmeertalen

TIOBE: 150 talen

De TIOBE Programming Community Index begon in 1991 met het volgen van 25 programmeertalen. Tegenwoordig meet de index meer dan 150 talen, met maandelijkse ranglijsten. Ranglijsten zijn gebaseerd op de meningen van ervaren ingenieurs van over de hele wereld, cursussen, externe providers en populaire zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo !, Wikipedia, Amazon, YouTube en Baidu.

Wikipedia: 700 talen

De online encyclopedie bevat meer dan 700 programmeertalen in alfabetische volgorde. Deze lijst van coderingstalen heeft tot doel “alle bekende programmeertalen die er bestaan ​​te omvatten”. De informatie van Wikipedia is natuurlijk subjectief, maar hun lijst biedt nog steeds een interessant inzicht in hoeveel verschillende programmeertalen er in de wereld zijn.

HOPL: 8945 talen

HOPL is een online lijst en genealogie van 8.945 programmeertalen. Deze lijst bevat talen uit de 18e eeuw tot nieuwe talen die vandaag zijn gemaakt. De HOPL Programming Language List bevat 7.800 invloedsreferenties en meer dan 11.000 referenties.

GitHub: 370 talen

GitHub is een softwareontwikkelingsplatform met meer dan 40 miljoen gebruikers. Elk jaar brengen ze hun jaarlijkse “Octoverse Status Report” uit, dat terugkijkt op het afgelopen jaar met interessante bevindingen en statistieken. Meest recente rapport; “In 2019 werkten ontwikkelaars samen aan meer dan 370 belangrijke programmeertalen op GitHub.”

FOLDOC: 1000 talen

FOLDOC is een gratis online computerwoordenboek. Gebruikers kunnen zowel naar programmeertalen als naar algemene computertermen zoeken in hun zoekbalk. Hun lijst met programmeertalen telt momenteel meer dan 1000 talen.

DZone: 253 talen

DZone is een van ’s werelds grootste online communities en uitgever van informatiebronnen voor softwareontwikkelaars. Hun lijst met programmeertalen omvat 253 talen gebaseerd op gegevens uit bronnen zoals GitHub en TIOBE (de meest populaire programmeertalen).

Lijst met talen

De lijst met talen begon programmeertalen te volgen in 1991. Hun doel is om een ​​van de meest uitgebreide bronnen van computertalen te worden “ooit samengesteld of gecompileerd”. De Talenlijst verzamelt momenteel informatie over ongeveer 2.500 computertalen, vroeger en nu.

99 flessen bier

Onze laatste lijst met programmeertalen, en mogelijk de vreemdste. 99 Bottles of Beer is een website met een verzameling van het nummer “99 Bottles of Beer” geschreven in meer dan 1500 programmeertalen! Bezoekers kunnen de coderingsnauwkeurigheid van de verschillende talen op de site becommentariëren en beoordelen.

Wat is opmaaktaal?

Opmaaktalen verschillen van standaard programmeertalen. Het belangrijkste verschil is dat opmaaktalen een systeem bevatten voor het annoteren van een document op een manier die syntactisch verschilt van tekst. Een coderingstaal is een formele taal die opdrachten biedt die worden gebruikt om verschillende soorten uitvoer en resultaten te genereren.

Een belangrijk kenmerk van opmaaktalen is dat ze zowel door mensen als door machines kunnen worden gelezen (in tegenstelling tot veel programmeertalen). HTML (Hypertext Markup Language), een populaire opmaaktaal, gebruikt bijvoorbeeld woordenboektags om verschillende secties of elementen van een webpagina te identificeren. Bijvoorbeeld: <head>, <body>, <table> of <image>.

XML (Extensible Markup Language) is een andere populaire opmaaktaal die wordt gebruikt om gestructureerde gegevens op te slaan. In plaats van vooraf gedefinieerde tags zoals HTML te gebruiken, gebruikt XML aangepaste tags om elementen te definiëren. XML helpt gegevens te communiceren tussen verschillende platforms en wordt gebruikt met databases, programmeertalen en mobiele applicaties.

Veel mensen beschouwen opmaaktalen niet als computerprogrammeertalen, omdat ze geen rekencode schrijven. Ze worden vaak declaratieve talen genoemd, wat betekent dat het basisverklaringen zijn die aangeven wat er op de pagina zou moeten staan. Een ander belangrijk punt om op te merken is dat de meeste technische rollen kennis vereisen van programmeertalen die computationele codering omvatten.

Wat zijn zoektalen en esoterische talen?

Techopedia schrijft dat een zoektaal een computerprogrammeertaal is die gegevens uit databases en informatiesystemen opvraagt ​​en ophaalt door het verzenden van vragen. Structured Query Language (SQL) is de meest gebruikte querytaal voor het ophalen van database- en besturingsstroomgegevens uit systemen. Het stond op de tweede plaats van de meest populaire programmeertalen die door werkgevers zijn getest, alleen achter JavaScript. SQL is door de jaren heen populair gebleven bij ontwikkelaars vanwege het gebruiksgemak, de nauwkeurigheid van query’s en het verzamelen van bulkgegevens.

Sommige programmeertalen zijn puur voor de lol ontworpen, terwijl andere zijn ontworpen om de normen van bestaand taalontwerp uit te dagen. Deze talen worden esoterische talen genoemd en verschillen van standaard programmeertalen. Standaard programmeertalen (zoals JavaScript of C ++) worden gebruikt om bepaalde functies of opdrachten uit te voeren, terwijl esoterische talen gewoon voor de lol zijn.

Hoeveel programmeertalen worden er gebruikt?

Niet alle programmeertalen worden gebruikt. In feite wordt de overgrote meerderheid van wat in onze verzameling programmeertalenlijsten kan worden gevonden, nooit gebruikt of verouderd. Waarvoor? Welnu, sommige programmeertalen zijn vervangen vanwege veranderingen in technologie, terwijl andere alleen voor één doel zijn gemaakt.

Programmeertalen voor speciale doeleinden

Speciale programmeertalen of domeinspecifieke programmeertalen zijn ontworpen voor een specifiek gebied van de toepassing. Deze talen kunnen alleen worden gebruikt om een ​​specifiek probleem op te lossen en worden niet zo vaak gebruikt als andere standaard programmeertalen. Voorbeelden van speciale talen zijn LISP en Prolong.

Welke programmeertalen worden het meest gebruikt?

Proberen te antwoorden “hoeveel programmeertalen zijn er in gebruik” of “welke programmeertalen worden het meest gebruikt?” zo subjectief als het antwoord “hoeveel programmeertalen zijn er?” Het hangt er echt van af aan wie je het vraagt ​​en wat je van de respectievelijke programmeertaal vindt.

Met dat gezegd, is het het beste om naar de ontwikkelaars zelf te luisteren om te bepalen welke talen het meest worden gebruikt. GitHub heeft een netwerk van meer dan 40 miljoen ontwikkelaars en dit is wat ze zeggen: “Vorig jaar werkten ontwikkelaars aan GitHub in meer dan 370 belangrijke talen.” Het is veilig om te zeggen dat een platform als GitHub, met een enorm bereik en een enorm abonneebestand, een nauwkeurig beeld geeft van welke programmeertalen het meest worden gebruikt.

temp agency

https://www.globalrecruitment.info/