Crool
Image default
Bedrijven

Waarom zijn vitamines zo belangrijk voor het sporten?

Sporten doe je natuurlijk om gezond te blijven, een gezond persoon is namelijk een gelukkig persoon. Om gezond te blijven moet je verder gaan dan alleen sporten, voeding draagt hierbij namelijk een groot deel aan. Wanneer je veel gezonde dingen eet en dus vitamines binnenkrijgt wordt je lichaam gezonder, het is belangrijk om vitamines te nemen omdat je lichaam dit niet zelf aanmaakt. 

Soorten vitamines

Er zijn natuurlijk verschillende soorten vitamines, voordat we deze vitamines bespreken moet je weten dat er onderscheid wordt gemaakt tussen twee groepen vitamines. Er zijn namelijk vitamines die zich in vet oplossen en vitamines die zich in water oplossen. De vitamines die zich in vet oplossen zijn vitamine A, D, E en K. Het lichaam kan alleen wel maar een beperkt aantal van deze vitamines opslaan. De vitamines die in water worden opgelost kunnen niet worden opgeslagen. Je lichaam kan nooit te veel vitamines hebben, dit komt namelijk doordat je vitamines weer uitplast. 

Welke vitamines zijn belangrijk voor het sporten?

Er zijn bepaalde vitamines die de sportprestaties kunnen beïnvloeden, dat zijn de vitamines B, C en D. Vitamine B zorgt er namelijk voor dat de vermoeidheid tegen wordt gegaan en je een fitter gevoel hebt, zo kun je dus ook lekkerder en harder trainen. Vitamine C zorgt ervoor dat je extra energie krijgt, vitamine C zit vooral in fruit. Daarom zie je ook dat veel sporters voor de wedstrijd nog wat fruit eten. Vitamine D zorgt ervoor dat je spieren goed gaan werken, dit is natuurlijk heel belangrijk voor het sporten. Vitamine D haal je ook niet uit eten, je krijgt het namelijk door de zon. Daarom is het in de winter ook lastig om vitamine D binnen te krijgen. Het vitamine D tekort in de winter verklaart ook dat de weerstand van mensen flink achteruit gaat.