Crool
Image default
Bedrijven

Wat te doen als ’s avonds de stroom uitvalt?

Het is avond en je zit een belangrijke voetbalwedstrijd te kijken. Je bent aan het genieten en dan opeens boem… is het donker. De stroom is uitgevallen. Een elektricien die 24/7 bereikbaar is, komt nu goed te pas. Als je liever zelf wilt proberen om het probleem op te lossen, dan is dit wat er moet worden gedaan. 

Stappenplan

Dit zijn de stappen die gevolgd moeten worden gedaan als de stroom uitvalt. 

  1. eigen veiligheid

Dat de stroom uitvalt zorgt voor de meeste mensen voor geen direct gevaar. Als het langer duurt, en vooral in de winter, moet er wel worden opgepast voor onderkoeling.

  1. situatie beoordelen

Is het handig om thuis te blijven of ga je naar buiten? De rampenzender kan worden gevolgd voor actuele informatie. Op basis van de informatie die daar wordt gegeven, kan worden ingeschat hoe lang de stroomstoring gaat duren. Als het koud is of je hebt een kwetsbare gezondheid, is het handig om tijdelijke opvang op te zoeken. 

  1. hulpdiensten informeren

Het uitvallen van de stroom zorgt niet voor acuut gevaar. Het is daarom niet nodig om 112 te bellen. Als je hulp nodig hebt, of als je geen tijdelijke opvang voor jezelf kunt regelen, kan er gebeld worden naar de gemeente of het Nationaal Storingsnummer. 

  1. hulp verlenen 

Het zou handig kunnen zijn om even langs te lopen bij de mensen die misschien hulp nodig hebben. In 2007 was er bijvoorbeeld een driedaagse stroomuitval en toen heeft de helft van Nederland geholpen. 

Voorbereiden voor tijdens stroomuitval

  • Denken over mogelijke problemen die zich mogelijk voor zouden kunnen doen als de stroomuitval langer aanhoudt is erg handig. 

  • Als het erg koud is, is het beter om de kleinste ruimte van het huis te bewonen en te verwarmen, zodat je niet te veel energie verliest.

  • De stekkers moeten bij een stroomuitval eruit worden gehaald. Dit voorkomt schade en overbelasting aan de apparaten op het moment dat de stroomuitval is verholpen.