Crool
Image default
Sport

Voetbal geschiedenis en de verschillende competities

Geschiedenis van voetbal

Voetbal is een sport met een lange en rijke geschiedenis. Het spel heeft zijn wortels in het oude China, Griekenland, en Rome. In de middeleeuwen werd voetbal in Engeland gespeeld als een manier om fit te blijven en te trainen voor militaire gevechten. Het spel werd steeds populairder in de 19e eeuw, toen het gespeeld begon te worden door scholen en clubs. In deze tijd werden de spelregels gecodificeerd door de Football Association in Engeland. De eerste professionele voetbalclubs werden ook in de 19e eeuw in Engeland opgericht.

Aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw begon het voetbal zich over de wereld te verspreiden. Grote competities als de Wereldbeker en het Europees Kampioenschap begonnen gehouden te worden. Voetbal werd steeds populairder in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Tegenwoordig is voetbal een van de populairste sporten ter wereld. Miljoenen mensen over de hele wereld kijken naar het spel en spelen het.

Wat zijn de belangrijkste voetbal competities?

De twee meest prominente voetbalcompetities in de wereld zijn de Engelse Premier League en de Spaanse La Liga. Andere bekende profliga’s zijn de Duitse Bundesliga, de Italiaanse Serie A, en de Ligue 1 van Frankrijk. Er is ook een groeiend aantal profliga’s in Zuid-Amerika, Azië en Afrika. Veel van deze competities hebben enkele van de beste spelers ter wereld, en ze zijn allemaal erg competitief. De Engelse Premier League wordt door velen beschouwd als de beste voetbalcompetitie ter wereld. Het is de thuisbasis van enkele van de beroemdste clubs, zoals Manchester United, Chelsea, Liverpool, en Arsenal. De Spaanse La Liga is ook een zeer sterke competitie, met ploegen als Barcelona, Real Madrid, en Atletico Madrid. Deze twee competities zijn de populairste ter wereld, en ze trekken de beste spelers van over de hele wereld aan. Er zijn nog veel meer professionele voetbalcompetities in de wereld, maar dit zijn de twee bekendste en meest gerespecteerde.

Champions League

De Champions League is een jaarlijks continentaal clubvoetbaltoernooi dat door de Union of European Football Associations (UEFA) wordt georganiseerd en door Europese clubs uit de hoogste divisie wordt betwist. Het is een van de meest prestigieuze toernooien ter wereld en de meest prestigieuze clubcompetitie in het Europese voetbal, dat gespeeld wordt door de kampioenen van de nationale competitie (en, voor sommige landen, een of meer runners-up).

In zijn huidige vorm begint de Champions League half juli met drie knock-out kwalificatierondes en een play-off ronde. De 10 overgebleven teams voegen zich bij 22 andere teams in de groepsfase, waar ze tegen elkaar spelen in een dubbel thuis-uit systeem. De 12 groepswinnaars en de acht runners-up gaan door naar de knock-out fase, waarin 32 teams het in een toernooi met afzonderlijke eindrondes tegen elkaar opnemen om de kampioenen van Europa te bepalen.

De Champions League is een van de populairste sportevenementen ter wereld, met een geschat televisiepubliek van meer dan 600 miljoen mensen wereldwijd. De eindstrijd van het toernooi is typisch een van de meest bekeken jaarlijkse sportevenementen.

Ballen

Voor vrijwel iedere competitie of toernooi wordt een speciale voetbal ontworpen. Met die bal wordt dan het hele seizoen of toernooi gespeeld en getraind. Wil jij ook een voetbal kopen? Jeni Sport heeft veel voetballen in het assortiment, ook voor clubs die tientallen of honderden ballen willen bestellen.