Crool
Image default
Electronica en Computers

De drie bekendste soorten printers en hun voordelen

Wil je een printer kopen? Dan kom je al snel terecht in een wirwar van eigenschappen, prijzen en printtechnieken. De wereld van de printers is uitgebreider dan ooit en voor elke toepassing is er een ideaal model. Om de keuze wat eenvoudiger te maken, lichten we in dit artikel de drie populairste printersoorten toe: de all in one printer, de inkjetprinter en de laserprinter. Ook vertellen we waarom je welke soort zou moeten kopen – of juist niet.

All in one printer: voor efficiëntie en gemak

We beginnen met een multifunctionele alleskunner: de all in one printer. Deze printer kan niet alleen printen, maar ook scannen en kopiëren. Sommige modellen beschikken zelfs over de mogelijkheid om te faxen. Kies je voor een all in one printer, dan heeft dat de volgende voordelen:

 • Je werkt efficiënt, want je hoeft maar één apparaat te installeren en te verbinden met internet of wifi. Dat scheelt al snel veel tijd, zeker wanneer veel verschillende mensen de printer gebruiken. 
 • Je bespaart ruimte, want je hoeft niet drie of vier losse apparaten in je huis of kantoor te zetten. Sommige all in one printers zijn, ondanks hun vele functies, zelfs best compact.
 • En niet geheel onbelangrijk: je bespaart geld, want je hoeft maar één apparaat te kopen voor alle functies die je nodig hebt.

Qua printtechniek kan de all in one printer zowel een inkjetprinter als een laserprinter zijn.  ‘All in one’ verwijst namelijk naar de verschillende functionaliteiten die in één printer gecombineerd worden en niet naar de printtechniek. Hieronder lees je meer over inkjet- en laserprinters.

Inkjetprinter: voor hoge kwaliteit

De tweede soort is er een die veel mensen herkennen, namelijk de inkjetprinter. Dit is een beetje het ‘huis-tuin-en-keuken-model’ onder de printers, omdat hij voornamelijk geschikt is voor thuisgebruik en kleine afdrukvolumes. Een inkjetprinter werkt met inktcartridges: kleine reservoirs met gekleurde en zwarte inkt. Met behulp van spuitmondjes wordt de inkt op de juiste plek op het papier geplaatst. De afgedrukte pagina moet daardoor altijd even drogen na het printen. Inkjetprinters hebben de volgende voordelen:

 • Ze zijn goedkoop. Voor een paar tientjes heb je al een prima instapmodel. Hou er echter wel rekening mee dat je regelmatig de (best dure) cartridges moet vervangen.
 • Ze printen de mooiste foto’s. Dankzij het printen met kleureninkt, soms in wel zeven of acht kleuren, is dit de printer die je moet hebben voor hoge afdrukkwaliteit.
 • Ze zijn niet zo groot, dus je kunt ze makkelijk kwijt in je huis of kantoor.

Laserprinter: voor scherpe teksten

De derde soort is de laserprinter. Dit type printer maakt geen gebruik van inkt, maar tonerpoeder. Er gaat een flink staaltje techniek schuil achter het printproces. Het gekleurde tonerpoeder wordt namelijk met behulp van statische elektriciteit en een laserlamp op het papier aangebracht. Vervolgens smelt de printer het poeder vast aan het papier. Het resultaat is een zeer scherpe afdruk, die bovendien lang mooi blijft. Je kunt kiezen uit een laserprinter kleur en een laserprinter zwart-wit, waarbij de laatste voldoet als je alleen maar tekstdocumenten wilt printen. De voordelen van laserprinters zijn onder andere:

 • Ze zijn razendsnel. Dit type printer bereikt de hoogste afdruksnelheid en werkt zich probleemloos door grote printopdrachten. Ook gebruik door verschillende mensen is dus geen probleem, want met een laserprinter hoef je nooit lang op je print te wachten.
 • De kosten per geprinte pagina zijn laag. Toners zijn wat duurder dan cartridges, maar doordat ze een zeer hoge capaciteit hebben, print je er al gauw duizenden pagina’s mee. In verhouding ben je dus veel goedkoper uit. 
 • Ze zijn onderhoudsarm. Toners drogen niet uit, dus zolang je de laserprinter af en toe stofvrij maakt en van nieuw papier voorziet, kan het apparaat gerust zijn werk doen.

Overzicht van de drie printersoorten

Nu je weet wat de populairste soorten printers zijn en wat ze zo speciaal maakt, is het tijd om de keuze te maken. In onderstaande tabel zie je nogmaals wat de belangrijkste verschillen zijn tussen all in one printers, inkjetprinters en laserprinters. Gebruik dit verstandig bij je overwegingen en kies het printertype die het best aansluit bij jouw wensen.

 • All-in-one printers bieden alle functionaliteiten in één apparaat en zijn al beschikbaar vanaf 90 euro. Deze apparaten zijn ideaal als efficiënte en ruimtebesparende oplossing voor woningen en kantoren.
 • Inktjetprinters zijn al beschikbaar vanaf 50 euro, deze printers bieden over het algemeen een betere afdrukkwaliteit voor onder meer foto’s. Je vindt inktjetprinters dan ook in woningen en kleine kantoorpanden.
 • Laserprinters hebben een relatief hoge capaciteit en afdruksnelheid. Dit maakt deze printers ideaal voor middelgrote en grote kantoorpanden. Laserprinters beschikken vaak over uitgebreidere functionaliteiten en zijn verkrijgbaar vanaf 200 euro.

Wil je direct de printer van je keuze kopen? Bij de webshop 123inkt vind je veel verschillende modellen van elk type, waardoor de keuze reuze is. Bovendien wordt je bestelling dezelfde dag nog verzonden, als je op werkdagen voor 23:59 uur bestelt. Win-win!