Crool
Image default
Onderwijs

Lezen aantrekkelijk maken voor kinderen

Een gepersonaliseerd voorleesboek kan een kind helpen beter te leren lezen. Goed kunnen lezen is iets dat heel erg waardevol kan zijn in het leven van een individu. Op een gemiddelde dag zul je namelijk meer gebruik maken van de vaardigheid lezen dan je misschien zelf doorhebt. Het is daarom ook erg belangrijk en gemakkelijk voor kinderen als ze vanaf jongs af aan al goed leren lezen. Als deze vaardigheid op jonge leeftijd al goed ontwikkeld is zullen kinderen hier op latere leeftijd erg veel profijt van hebben. Echter, niet alle kinderen hebben evenveel motivatie voor lezen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de motivatie voor lezen bij kinderen te vergroten. 

Het belang van motivatie voor lezen 

Als je een gepersonaliseerd voorleesboek bijvoorbeeld als cadeau zwemdiploma geeft aan een kind, lever je een bijdrage aan het vergroten van de leesmotivatie van een kind. Het is heel erg belangrijk dat deze motivatie voor lezen bij kinderen voldoende aanwezig is. Je hebt kunnen lezen dat de vaardigheid om te lezen waardevol is voor iemands leven en daarom vanaf jongs af aan al goed ontwikkeld moet worden. Kinderen kunnen lezen het beste leren als ze er enthousiast over zijn. Voor dit enthousiasme is intrinsieke motivatie bij een kind van belang. Dit is de motivatie die vanuit het kind zelf komt. Als dit voldoende aanwezig is zal het leren gemakkelijker zijn. 

Hoe maak je het aantrekkelijker? 

Om het leren lezen voor kinderen zo gemakkelijk en aantrekkelijk mogelijk te maken zijn dus enthousiasme en intrinsieke motivatie erg belangrijk. Deze twee factoren kunnen op verschillende manieren vergroot worden. Het eerste voorbeeld heb je al voorbij kunnen zien komen. Dit is namelijk een gepersonaliseerd voorleesboek. In zo’n soort boek kan een kind zijn of haar eigen naam terug zien komen. Bovendien kan er zelfs een foto van het kind in het boek voorkomen. Het kind kan zichzelf dus in het boek herkennen. Dit zorgt ervoor dat het voor een kind leuker is om het boek erbij te pakken en te gaan lezen. 

Nog meer methodes 

Het aanschaffen van een gepersonaliseerd voorleesboek is een eerste methode om het lezen voor kinderen aantrekkelijk te maken. Echter, dit is niet de enige methode. Er zijn nog meer methodes die je toe kunt passen om het lezen voor kinderen aantrekkelijker te maken. Het is bijvoorbeeld een goed idee om kinderen in een groepje om en om een stukje aan elkaar voor te laten lezen. Veel kinderen vinden het namelijk leuker om samen met andere kinderen te leren in plaats van alleen. Voorlezen is voor kinderen minder saai dan wanneer ze alleen aan een tafel met een boek zouden zitten. 

https://bimibooks.nl/gepersonaliseerd-voorleesboek