Crool
Image default
Zakelijke dienstverlening

Balpennen op oliebasis en op waterbasis: wat is het verschil?

Bij het pennen bestellen is het je misschien wel opgevallen dat er veel verschillende soorten balpen bestaan. Je had eigenlijk altijd gedacht dat een balpen een balpen was, maar er zijn eigenlijk een hele hoop verschillende soorten balpeninkt. We zullen in dit artikel een paar van die verschillende soorten balpeninkt toelichten. Er zijn namelijk enkele verschillen tussen de soorten, en voor jouw gebruik kan het ene soort toch net een klein beetje beter zijn dan het andere.

  1. Balpennen op oliebasis

Er bestaan balpennen op zowel oliebasis als op waterbasis. De balpennen op oliebasis bestaan al jaren, ze gaan namelijk terug naar de allereerste bruikbare balpennen van eind jaren ‘30. Het nadeel van balpennen op oliebasis is dat de inkt niet heel constant vloeit. Dit is in principe geen groot probleem, maar als je hier heel erg om geeft, of je schrijft heel klein, kan dit best irritant worden. Aan de andere kant gebruiken balpennen op oliebasis weer veel minder inkt dan de balpennen op waterbasis. Ook lekt inkt op oliebasis zelden door papier heen, en lekken balpennen op oliebasis zo goed als niet.

  1. Balpennen op waterbasis

Balpennen op waterbasis zijn in de jaren ‘60 voor het eerst op de Japanse markt verschenen, daarna zijn ze vrij snel de wereld over gegaan. Tegenwoordig is Parker een grote fabrikant van balpennen op waterbasis, dus als je een wat betere balpen op waterbasis wil kan je het beste een Parker balpen kopen. Balpennen op waterbasis hebben een aantal voordelen: de inkt vloeit heel goed, waardoor je mooie volle lijnen krijgt, en je hoeft ook minder druk op de pen te zetten, waardoor de pennen een stuk makkelijker schrijven. Omdat de inkt op waterbasis is zijn er ook veel meer kleuren beschikbaar. Het nadeel aan de pennen is dat waterinkt meer lekt.

  1. De gelpen: een net iets betere waterpen

Er bestaan ook balpennen op basis van gel. Gelpennen lijken het meest op de balpennen op waterbasis, en delen dan ook de meeste eigenschappen van deze pennen. Waar balpennen op gelbasis goed in zijn is de keuze aan kleuren. Pennen op waterbasis zijn namelijk gelimiteerd tot kleurstoffen die niet zinken, maar de gel in gelpennen is vrij dik, waardoor pigmenten niet naar beneden zakken. Hierdoor kunnen gelpennen veel meer soorten inkt gebruiken.

  1. Hybrideinkt: een beetje van beiden

Naast inkt op oliebasis en inkt op waterbasis bestaan er ook hybride balpennen. Deze inkt zit qua dikte net tussen olie-inkt en waterinkt in, maar droogt sneller op dan gelinkt, waardoor er minder vlekken ontstaan. Dit snellere drogen maakt de pennen uitermate geschikt voor linkshandigen.

  1. Koop de ben die het beste is voor jou

Er bestaan veel soorten balpen, en dit artikel was nog maar het topje van de ijsberg, er bestaat naast keuze in inktsoort ook nog een wereld van verschillende soorten pen om de inkt heen. Van goedkope Bic pennen, tot de absolute luxe die je krijgt bij het Cross pennen bestellen. Er is voor werkelijk iedere pennenliefhebber wel een pen te vinden. We zijn dan ook nog niet klaar met het schrijven over de verschillende soorten balpen.