Crool
Image default
Zorg

BHV-organisatie opzetten

Veel bedrijven in Nederland denken dat het opzetten van een BHV-organisatie enkel één of meerdere BHV’er(s) opleiden is. Maar niks is minder waar, sterker nog; dit is maar een piepklein (finale) onderdeel van het opzetten van de BHV-organisatie. De aanwezige risico’s binnen jouw organisatie zijn het vertrekpunt tijdens het opzetten van de BHV-organisatie. De aanwezige risico’s zijn voor ieder bedrijf anders zo zijn er in een staalfabriek hele andere risico’s aanwezig dan in een supermarkt. Zoals gezegd zijn de risico’s die mogelijk op kunnen treden belangrijke factoren waarop de BHV-organisatie op afgesteld moet worden. 

BHV-organisatie komt te laat

Het opzetten van BHV-organisatie komt vaak niet als eerste aan bod bij een groeiend bedrijf. Uit ervaringen blijkt dat het onderwerp BHV vaak pas later een agendapunt wordt en dat de focus eerst ligt op onderwerpen die in verband met bedrijfsgroei staan. Enigszins begrijpelijk, maar naast dat dit volgens de wet niet mag is het ook hartstikke onveilig. Wat blijkt is dat BHV vaak pas aan bod komt wanneer dit te laat is en zich dus een incident en/of calamiteit heeft voorgedaan. Vaak wanneer zoiets gebeurd is, realiseert men zich pas hoe belangrijk de veiligheid en gezondheid binnen de organisatie is en wordt er pas gedacht aan het opzetten van een BHV-organisatie. 

Aanwezige risico’s inventariseren

Er is geen perfecte methode om de BHV-organisatie op te zetten, dit is namelijk afhankelijk van de organisatie. Er moet rekening gehouden worden met de bedrijfsprocessen, de bedrijfsgrootte en uiteraard de aanwezige risico’s. 

Door eerst de aanwezige risico’s en omstandigheden binnen de organisatie in kaart te brengen, creëer je een goed vertrekpunt voor het opzetten van de BHV-organisatie. Het opstellen van een RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) is hierbij een aanbevolen hulpmiddel. Dit kan je zelf doen, maar dit kan je ook uitbesteden. Het advies is om dit uit te besteden wanneer het gaat om een groot bedrijf of een bedrijf waarbij gewerkt wordt met veel risico’s.  

Belang BHV-organisatie

Je moet je als werkgever realiseren dat het opzetten van de BHV-organisatie ontzettend belangrijk is en dat het niet iets is om in de ijskast te zetten. BHV is een doorlopend proces waar bij gezondheid en veiligheid van de werknemers en aanwezigen centraal staan.

https://ondernemerlive.nl/