Crool
Woning en Tuin

Hoe hoog mag mijn schutting zijn?

Mensen die van plan zijn om een schutting of een andere vorm van tuinafscheiding te plaatsen zitten vaak met de vraag: hoe hoog mag mijn schutting zijn. Niet geheel onlogisch want bij het plaatsen van een schutting of een andere vorm van tuinafscheiding gelden wettelijke regels in die 99% van de gevallen bij alle gemeenten hetzelfde zijn. Daarnaast gelden er voor het plaatsen van een schutting naast uw tuin en in uw achtertuin andere regels dan bij het plaatsen van een schutting in uw voortuin. Zorg ervoor dat u de regels niet overtreed. De meeste gemeenten zijn namelijk strikt in het handhaven van de regels en zullen bij een overtreding een boete uitschrijven.

Hoe hoog mag mijn schutting zijn in de voortuin

Bij het plaatsen van een schutting in de voortuin is de maximale toegestane hoogte 1 meter. Die hoogte geldt ook wanneer u geen schutting in uw voortuin wilt plaatsen maar bijvoorbeeld een hek of een muur.

Hoe hoog mag mijn schutting zijn in de achtertuin

Wanneer u van plan bent om in uw achtertuin een schutting te plaatsen dan geldt er een maximale hoogte van 2 meter. De hoogte van 2 meter geldt ook bij het plaatsen van een muur of hek als tuinafscheiding.

Een schutting plaatsen die hoger is dan de maximale hoogte

Voor het plaatsen van schutting die hoger is dan de maximale hoogte is het nodig om een vergunning aan te vragen. Het aanvragen van een dergelijke vergunning kunt u bij het plaatselijke gemeentehuis aanvragen. Vaak worden buurtbewoners in de gelegenheid gesteld om bezwaar te maken. Het is op voorhand dus niet te zeggen hoe groot de kans is dat de vergunning wordt toegekend.

U en uw buren zijn verantwoordelijk voor de schutting

In het geval de schutting op de erfgrens staat dan zijn zowel u als uw buren verantwoordelijk voor de schutting. Wanneer er bijvoorbeeld kosten gemaakt moeten worden voor het onderhoud aan uw schutting dan zult u die kosten met uw buren moeten delen. Het is daarom belangrijk om goede afspraken met uw buren te maken en die op papier vast te leggen.

https://www.vergelijkhoveniers.nl/hoe-hoog-mag-een-schutting-zijn/